YK:n vesikonferenssi 2023 kutsuu laatimaan sitoumuksia veden ja kestävän kehityksen puolesta

  • Lukuaika:8 mins read

22.11.2022

YK:n vesikonferenssi (UN 2023 Water Conference) järjestetään maaliskuussa 2023 ensimmäisen kerran lähes 46 vuoteen. Viralliselta luonteeltaan nyt järjestettävä vesikonferenssi on veteen liittyvien YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden edistämiseen keskittyvän Water Action -vuosikymmenen (2018–2028) puoliväliarviointi, jonka tulokset huomioidaan osana kestävän kehityksen Agenda2030 -toimintasuunnitelman edistymistä. Mutta miksi historiallinen vesikonferenssi järjestetään juuri nyt ja miksi sitä tulisi pitää erityisen tärkeänä osana kansainvälistä kestävän kehityksen politiikkaa?

Globaali toimintasuunnitelma yhteisten tavoitteiden edistämiseksi

Vuoden 2023 YK:n vesikonferenssin keskeisenä tavoitteena on kiihdyttää veteen liittyvien kestävän kehityksen tavoitteiden edistämistä. Parhaillaan kestävän kehityksen tavoite 6. (puhdas vesi ja sanitaatio) laahaa edelleen kaukana tavoitteistaan. Samalla vettä voidaan pitää keskeisenä edellytyksenä lähes kaikille kestävän kehityksen tavoitteille. Vedellä on painava merkitys esimerkiksi ruokaturvaa (Tavoite 2.) ja ilmastonmuutokseen sopeutumista (Tavoite 13.) sekä vesi- ja maaekosysteemien tilaa (Tavoitteet 14. ja 15.) koskevien tavoitteiden edistämisessä. Samalla vastuullinen ja kestävä veden käyttö ja hallinta liittyvät esimerkiksi kestävään teollisuuteen ja innovaatioihin (Tavoite 9.) sekä vastuulliseen kuluttamiseen (Tavoite 12.). Lisäksi vesi voi olla tärkeä osa kestävän yhteistyön ja kumppanuuksien rakentamista (Tavoite 17.).

Valtioiden lisäksi yrityksiltä, koulutus- ja tutkimuslaitoksilta, kansalaisjärjestöiltä, ajatushautomoilta ja muilta yhteiskunnan eri alojen toimijoilta kerätään parhaillaan sitoumuksia ja esimerkkejä konkreettisista toimista, joilla edistetään veteen liittyvien kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista. Lisäksi eri sidosryhmillä on mahdollisuus akkreditoitua, eli osallistua mukaan New Yorkissa järjestettävään vesikonferenssiin. Sitoumuksia veteen liittyvien tavoitteiden edistämiseksi voi rekisteröidä YK:n Water Action Agenda -lomakkeella. Rekisteröinnin jälkeen vesikonferenssin sihteeristö julkaisee hyväksytyt sitoumukset Water Action -verkkosivulla.

>> Lue lisää ja rekisteröi sitoumus YK:n Water Action -verkkosivulla

>> Lue lisää sidosryhmäakkreditoinnista YK:n vesikonferenssiin 2023

Finnish Water Forum haastaa yrityksiä laatimaan vesivastuusitoumuksen

Vesivastuullisuudella tarkoitetaan kaikkea veteen ja sen käyttöön liittyvää toimintaa, joka on sosiaalisesti ja kulttuurisesti oikeudenmukaista sekä ympäristöllisesti kestävää ja taloudellisesti kannattavaa. Vaikka Suomessa vesivarojen ja niiden hallinnan tila on pääsääntöisesti hyvä, suomalaisyritykset ja -organisaatiot toimivat ja niillä on alihankkijoita kansainvälisesti myös alueilla, joissa kärsitään erilaisista veteen liittyvistä ongelmista. Esimerkiksi vesivarojen riittävyys ja saastuminen muodostavatkin merkittäviä riskejä suomalaisyritysten ja -organisaatioiden toiminnan kestävyyden kannalta. Vesivastuulliset toimijat voivat kuitenkin olla keskeisessä roolissa haasteiden ratkaisemiseksi ja veteen liittyvien kestävän kehityksen tavoitteiden edistämiseksi.

Vesivastuusitoumus on suomalaisyrityksille ja -organisaatioille suunniteltu arviointikehys, joka kokoaa yhteen parhaat työkalut ja kansainväliset ohjesäännöt vesivastuutyön edistämiseksi. Vesivastuusitoumus on perustettu vuonna 2017 osana Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumusta 2050 ja YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden kansallista toimeenpanoa. Vesivastuusitoumuksen perustajat Aalto-yliopisto, Luonnonvarakeskus Luke, Suomen ympäristökeskus SYKE, Teknologian tutkimuskeskus VTT, maa- ja metsätalousministeriö, ulkoministeriö, ympäristöministeriö ja WWF-Suomi ovat päivittäneet sisältöä vuonna 2021.

Suomesta yritysten vesivastuullisuuden mallimaa!

Yritysten vesivastuutyön edistämiseksi Finnish Water Forum, Suomen vesistösäätiö, Suomen ympäristökeskus SYKE, Pyhäjärvi-instituutti, Gaia Consulting Oy ja Rapid Action Group käynnistivät syksyllä 2022 vesivastuuhankkeen, joka ratkoo pienten ja keskisuurten yritysten vesivastuullisuuteen liittyviä haasteita. Vedelläkävijät -hankkeen tavoitteena on yhdessä pilottiyritysten kanssa selvittää millaista tukea yritykset tarvitsevat matkalla vesivastuullisuuden edelläkävijöiksi ja kehittää Yritysten vesivastuu 2030 -palvelukonsepti. Hanke tukee Suomen vesialan kansainvälistä strategiaa, jonka tavoitteena on, että suomalaisyritykset toimivat vesivastuullisuuden parhaiden kansainvälisten käytäntöjen mukaisesti vuoteen 2030 mennessä.

>> Lue lisää vesivastuusitoumuksesta vesi.fi -sivulla

>> Lue lisää Vedelläkävijät -hankkeesta Suomen vesistösäätiön sivulla

Lisätietoja:

Topi Helle
Toimitusjohtaja
topi.helle(a)fwf.fi

Saara Leppänen
Projektiasiantuntija
saara.leppanen(a)fwf.fi